Ungaria șantajează UE. Blochează ajutorul financiar pentru Ucraina și refuză orice sancțiuni pentru Rusia
Budapesta a declarat că nu va aproba niciun sprijin al UE pentru Ucraina care necesită unanimitate, inclusiv sancțiuni împotriva Rusiei, până când Kievul nu va elimina o bancă ungară de pe lista sa de „sponsori internaționali de război”.
Șantaj grav la adresa UE
Ungaria a confirmat miercuri că blochează plata a 500 de milioane de euro pentru a rambursa statele membre care furnizează arme Ucrainei, deoarece țara devastată de război a pus o bancă ungară pe lista sa de „sponsori internaționali de război”.
La 5 mai, autoritățile ucrainene au pus banca OTP Bank pe lista sa de „sponsori internaționali de război”, argumentând că instituția financiară a continuat să opereze în Rusia în ciuda sancțiunilor și din cauza „recunoașterii de facto a așa-numitelor „republici populare” din Donețk și Luhansk”.
Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei, a declarat miercuri, de la Viena, în urma unei întâlniri cu omologul său austriac, că această măsură este „scandaloasă și inacceptabilă” și cel mai recent exemplu al poziției „din ce în ce mai ostile” a guvernului ucrainean față de Ungaria.
El a citat încă o dată amenințarea Ucrainei de a închide școlile minoritare maghiare din regiunea Zakarpattia și o presupusă amenințare a președintelui Volodimir Zelenski de a bombarda conducta Druzhba, care leagă Rusia de Ungaria prin Ucraina, ca alte exemple.
Refuz total al Budapestei de a coopera cu Europa
„Ungaria nu poate fi de acord cu decizii care ar impune Uniunii Europene și statelor sale membre să facă noi sacrificii economice și financiare” atât timp cât banca este listată ca atare de autoritățile ucrainene, a adăugat el.
El a reiterat, de asemenea, că Budapesta se va opune prin veto celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, negociat în prezent de ambasadorii de la Bruxelles pe această temă.
Miniștrii de externe și ai apărării din UE ar urma să aprobe plata următoarei tranșe a Facilității europene pentru pace (EPF), în valoare de 500 de milioane de euro, atunci când se vor reuni la Bruxelles pentru întâlniri luni și marți.
EPF, înființat în 2021, este un fond extrabugetar prin care UE oferă forțelor armate ale partenerilor săi echipamente și infrastructură în încercarea de a preveni conflictele, de a construi pacea și de a consolida securitatea internațională. D
e asemenea, a fost folosit pentru a rambursa parțial statele membre pentru armele pe care le furnizează Ucrainei.
Până în prezent au fost aprobate șapte tranșe, în valoare totală de aproximativ 3,6 miliarde de euro.
Un oficial de rang înalt al UE a declarat că blocul va aborda acest ultim veto maghiar „așa cum abordăm întotdeauna orice problemă, adică prin dialog și prin încercarea de a asculta diferitele părți și de a discuta cu statele noastre membre și, bineînțeles, prin încercarea de a discuta cu Ucraina, care este partenerul nostru cheie, un prieten cheie al Uniunii Europene.”